BRUKSİZM (DİŞ SIKMA / DİŞ GICIRDATMA)

Bruksizm, genellikle istem dışı yapılan sağlıksız çene sıkma hareketlerinin sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sadece diş ve çene yapısını etkilemekle kalmaz, baş ve boyun ağrılarına da neden olabilir.

BRUKSİZMİN NEDENLERİ

  • Modern yaşam tarzı sonucu olarak oluşan psikolojik gerilim (stres)
  • Çene yapısındaki bozukluklar (kötü kapanış)

Bruksizmi tetikleyen, kaygı, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygular olabilmektedir. Ruhsal gerginlik veya derin konsantrasyon durumlarında baş etme stratejisi veya alışkanlığı olabilmektedir. Bu rahatsızlığın istem dışı bir durum olarak nitelendirilmesi genellikle geceleyin uyku sırasında ortaya çıkmasından dolayıdır.

BRUKSİZMİN BELİRTİLERİ

  • Diş hassasiyetinin meydana gelmesi ve artması
  • Dişlerde aşınmaların oluşması
  • Dişlerin çiğneme performanslarının düşmesi
  • Çene ve yüzde oluşan ağrı

Özellikle sabah kalkınca hissedilen çene eklemi ağrısı ve yüz kaslarında hissedilemn yorgunluk bruksizmin belirtisidir.

BRUKSİZMİN TEDAVİSİ

Diş sıkma/diş gıcırdatma (bruksizm) tedavisi, rahatsızlığın boyutuna ve biçimine göre değişmekle birlikte öncelik olarak dişler arasındaki gerilimin ortadan kaldırması amaçlanmaktadır.

Bu nedenle bruksizm tedavisi için kişiye özel hazırlanan ve genellikle “Bruksizm Plağı” olarak bilinen şeffaf akrilikten döküm şeklinde yapılan plak uygulaması (şeffaf plak) ana tedavinin 2 ayağından biridir. Bir diğer tedavi yöntemi ise massater botoksu ( çene kası botoksu)uygulamalarıdır.

BRUKSİZM PLAĞI

Bruksizm plağı, uyku sırasında dişlerin sıkılmasını ve çenenin gerilim yaratmasını önlemek için dişlere takılan şeffaf bir plaktır. Bruksizm plağı, kişinin ağız ve diş ölçüleri diş hekimi tarafından özel olarak alınarak yaptırılır. Uygulamalar göstermiştir ki bruksizm plağı hızlı bir şekilde etki eder. Tedavi başladıktan birkaç gün sonra etkisini gösterir.

MASSATER BOTOKSU (ÇENE KASI BOTOKSU)

Tedavinin diğer ayağı Massater Botoksu uygulamasıdır. Diş sıkma botoksu, diş botoksu, bruksizm botoksu, çene botoksu veya masseter botoksu gibi isimlerle de anılan bu yöntemde çiğnemeden sorumlu masseter kasına çok ince botoks iğneleri ile botox enjeksiyonları yapılır. Massater botoksunda yapılan noktalar ve botoks miktarı önem arzeder. Zira massater botoksu sonrasında yeme fonksyonundan da sorumlu olan masseter kasında çiğnemeye ve konuşmaya ait sorunlar gelişmemelidir. Botox bu kasları etkin bir şekilde zayıflatır, ancak yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksyonları etkilemez.

Çoğu hastada, massater botoksu enjeksiyonundan iki hafta sonra diş sıkmaya bağlı semptomların azaldığı veya düzeldiği görülür.  Uygulanacak doz miktarı uygulayan doktorun muayenede kasın hacmine veya gücüne göre tespit edeceği bir orandır. Botox'un etkisi genellikle 6 ay kadar sürer.

Massater botoks uygulamasıyla eklem ve dişler üzerine binen aşırı yükler hafifletilir ve en ağır vakalarda bile ciddi başarı elde edilir. Yapılan doğru dozda Masseter botox uygulaması ile kaslardaki aşırı kasılma azalır. Bu sayede çene kemiğine, dişlere, diş etlerine ve çene eklemine binen yük azalır. Massater botoks uygulaması ile diş ve çene sağlığınız korunurken, aşırı diş sıkmaya bağlı çene, baş ve boyun ağrısında da iyileşme görülür. Massater botoks uygulaması ile çiğneme gibi işlevlerde azalma görülmez, yüzde asimetri izlenmez. Bruksizm tedavisinde botoks, sebebi ortadan kaldıran değil ancak semptomları azaltan, yok eden bir uygulamadır. Massater botoks uygulaması aynı zamanda bu durumun dişler, çene kemiği ve eklemi üzerinde yarattığı anatomik tahribatı engelleyerek kalıcı sekel oluşmasını da engeller. Massater botoks uygulaması hastanın şikayetlerine ve durumuna göre 3-4 ayda bir yapılır.

İstanbul MALTEPEDEKİ kliniğimizde Bruksizm tedavisi amaçlı Massater Botoks uygulamaları alanında uzman Oral İmplantoloji uzmanı Dr. Gökhan Güven tarafından başarıyla gerçekleştirilmektedir.

0553 777 24 45
WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?